MEDZIBROD: Kino v obci funguje od roku 1952, premietať zvykne kreslené rozprávky

05.09.2012 Banská Bystrica

Medzibrod/Ľubietová/Slovenská Ľupča 5. septembra (TASR) – Kino, ktoré v obci Medzibrod neďaleko Banskej Bystrice vzniklo v roku 1952, ešte stále premieta, a to raz za mesiac. "Tohto roku skôr nepravidelne, z dôvodu rekonštrukcie sály kultúrneho domu, v ktorej sa premieta," uviedol pre TASR starosta obce Medzibrod Pavol Svetlík. Kiná v minulosti prevádzkovali aj v Slovenskej Ľupči či Ľubietovej, tiež v Banskobystrickom okrese. Naposledy bola prevádzka ľubietovského kina obnovená približne v rokoch 1995–1997, keď ju mal na starosti starosta Pavel Zajac. Náklady na ňu boli však veľké a kino bolo stratové.

"Kino v našej obci vzniklo v roku 1952, premietalo sa štyrikrát do týždňa. V roku 1959 v mesiaci sovietsko-československého priateľstva sa premietalo 14 sovietskych filmov s celkovým počtom návštevníkov 1601," povedal Svetlík. Pre porovnanie, v roku 2011 bol na 11 predstaveniach počet návštevníkov 346. Kino v Medzibrode má kapacitu 150 divákov. Používa sa v ňom technika Meo 4 na premietanie 35-milimetrových (mm) filmov. "Zvykneme premietať kreslené rozprávky určené pre všetky vekové kategórie, ale hlavne pre deti. Vtedy príde okolo 30–40 divákov," konštatoval Svetlík. Dodal, že filmy pre dospelých neobjednávajú, pretože vtedy príde jeden alebo dvaja diváci. Snažia sa objednávať aktuálne rozprávky do jedného roka po premiére. Na rad sa dostávajú až po veľkých multiplexoch, a to šesť až desať mesiacov po premiére. "Pretože sme malé kino, väčšinou nie je dostatok kópií (35 mm)," vysvetlil Svetlík. Podľa neho je výhodou obecného kina, že diváci nemusia cestovať do Banskej Bystrice a kultúrne vyžitie majú priamo v obci.

Náklady na kino tvorí požičovné: "Keďže máme málo divákov, žiadna požičovňa nám nepožičia film za polovičnú tržbu, máme pevnú sadzbu 60–80 eur na jedno predstavenie," podotkol Svetlík. Medzi ďalšie náklady patrí kuriér na odvoz filmovej kópie, kino má uvádzača a premietača, ktorý musí mať na premietanie oprávnenie. "A ďalej nerátame energie, upratovačku. Žiadne filmové predstavenie nie je ziskové. Vždy je dotované z rozpočtu obce," pokračoval starosta. Obecné zastupiteľstvo je zatiaľ naklonené udržať kino v prevádzke. "Ale keď si už nebudeme mať aké 35-mm filmy zapožičať, prestaneme premietať, pretože uvoľniť 1/4 ročného rozpočtu obce na digitalizáciu je naozaj veľa," uzavrel starosta Medzibrodu.

Návštevnosť kina v Ľubietovej podľa starostu záležala od filmu: "Na nové filmy pomerne dobrá, pamätám sa, že najlepšia návštevnosť bola na Levieho kráľa." Obec dokázala podľa starostu zarobiť asi na dvoch-troch filmoch, a to ráta len náklady na požičanie filmu a za mzdu premietača, ktorý chodil z Medzibrodu. "V zime nerátam kúrenie a ani spotrebovanú elektrinu." Veľké náklady boli aj na údržbu strojov. Náklady na jednu lampu do premietačky, a to už použitú, boli 10.000 Sk. "Následne nám požičovne nechceli požičať nové filmy do starších strojov, lebo vyžadovali revíziu na premietacie stroje. A tá bola tiež poriadne drahá, aj keď si už cenu nepamätám," dodal Zajac.

Podľa vedúcej obecného úradu v Slovenskej Ľupči Ivony Dobišovej sa u nich nepremieta pre nezáujem divákov. Dôvodom je podľa nej blízkosť obchodného centra s kinom v Banskej Bystrici a kultúra mladých v takýchto centrách.
 

Vyberte región